Actief leren met dagbesteding

Met dagbesteding kunnen mensen met een beperking hun dag vullen met allerlei activiteiten. Onder professionele begeleiding beleven ze zo een leuke, maar vooral zinvolle dag.

Dagbesteding voor een zinrijke en gestructureerde dag

Dagbesteding is geschikt voor mensen met een mentale beperking of senioren die het lastig vinden om zelf dingen te ondernemen. Het gaat om groepen mensen die niet zelf hun dag kunnen inplannen waardoor ze orde missen in hun dagelijks leven. Dagbesteding helpt om structuur te geven aan de dag en sociale contacten met anderen te verbeteren. Het bestaat uit verschillende activiteiten die zullen worden uitgevoerd onder begeleiding van professionals. Deze activiteiten zijn afgestemd op de groep die wordt behandeld. Mensen met een soortgelijke beperking zullen bij elkaar worden geplaatst zodat er voor passende handelingen kunnen worden gekozen. 

Waar bestaat een dagbesteding uit?

Organisaties die dagbesteding aanbieden maken onderscheid tussen de verschillende activiteiten. Zo zijn er recreatieve activiteiten waar de deelnemers creatief bezig kunnen zijn, maar ook wat bij kunnen leren. Denk bij recreatieve activiteiten aan koken, boodschappen doen, knutselen of leren werken met de computer. Een aantal organisaties beschikken over een zorgboerderij waar de deelnemers meer kunnen leren over dieren en planten. 

Verder bestaan er ook arbeidsmatige activiteiten. Deze werkzaamheden zijn speciaal voor mensen die geen betaald werk kunnen verrichten. Onder begeleiding van professionals kunnen de deelnemers toch werk verrichten, zoals het inpakken of sorteren van producten. Daarnaast zijn er een aantal instellingen die ontwikkelingsgerichte activiteiten aanbieden. Deze activiteiten zijn bedoeld om zelfstandigheid te creëren onder deelnemers, zodat zij over een aantal jaar zelfstandig (on)betaald werk kunnen verrichten. Een dagbesteding met ontwikkelingsgerichte activiteiten maken je klaar voor het echte werkleven. 

Hoe meld ik mezelf of een ander aan voor dagbesteding?

Nederland kent meerdere sociale instellingen die besteding aanbieden. Heb jij iemand in je omgeving die veel baat kan hebben bij dagbesteding? Dan kun je ze online aanmelden bij een zorginstelling die deze dienst aanbieden, zoals SOVAK. Er bestaat een handige kaart met alle mogelijke dagbestedingen erop, zodat jij de dichtstbijzijnde locatie kunt bekijken. Kijk ook eens bij de zorgboerderijen die over het hele land te vinden zijn als je denkt dat de interesse van je naaste bij groen en natuur ligt. Verder kun je ook bij je gemeente langsgaan en daar in gesprek gaan over de mogelijkheden van zo’n besteding in de buurt. Vaak kunnen zij voor jou de inschrijving regelen bij een zorginstelling zodat je dit zelf niet hoeft te doen. 

Zodra je jezelf of iemand anders hebt aangemeld voor een besteding zal de instelling je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Hierin zullen de activiteiten die de organisatie aanbiedt naar voren komen en kun je nagaan of deze passend zijn. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld behoefte aan ontwikkelingsgerichte activiteiten. Een goede zorginstelling zal echter goed rekening houden met de wensen en behoeften van een mogelijke deelnemer. Verder is het kennismakingsgesprek handig om te kijken of het zal klikken met de medewerkers en de anderen die deelnemen aan de besteding. Een rondleiding van de locatie kan je meestal al een goede indruk geven op welke wijze de instelling te werk gaat. 

Linkbuilder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *